Photo: Segemark, Peter / Nordiska museet

British - så in i Norden

145 objects

Brittiskt på nordiska

På 1800-talet exploderar teknikutvecklingen inom tryck och textil. Storbritannien tar täten och ger oss nya mönster och textilbegrepp, många med ursprung i Storbritanniens kolonialvä lde.

Britterna uppfinner inte tartanrutan eller manchestertyget men man paketerar om mönstren och tygerna och sprider dem över hela världen som sina egna. Vi tänker inte längre på ursprunget. Tyger och mönster få r namn efter sitt utseende eller platsen där de framställs. I Sverige anammar vi både plagg och ord. Vi lånar ofta in de brittiska orden rakt av, som trenchcoat, eller försvenskar en smula, som stretchigt.

Punk på Savile Row

Länge var Frankrike modemetropolen nummer ett men med franska revolutionen hoppar herrmodet över engelska kanalen. Den välskräddade kostymen, helst uppsydd på Savile Row, blir en världskä ndis. Plagget växer fram ur de brittiska fritidskläderna men platsar snart i finsalongerna. Det brittiska lantlivet med jakt, ridning och promenader har också sin egen klädstil i tyger som tweed, manchester och klä de. Lantlivslooken inspirerar oss stort i Norden. Att britterna är duktiga på fotboll är väl känt men alla kanske inte vet att de också konstituerade reglerna för många av de sporter vi utö var idag, inklusive modeidealet. Dessutom har de ungas kläd- och livsstilar påverkats starkt av den brittiska musikscenen och en rad subkulturer.

Share to