Excelsiorföreningen i Bäreberg

Även kallad ”Nöjet”, ordnade dans med ringlekar. Med på bilden finns Viktor Thorén, Johannes i Skarkroken och troligtvis Sven i Guppe och Karla Nils(Nils Johansson).

2 comments

 • Min farmor Anna fotografens maka berättade om ungdomarna.

  Fotografens maka Anna Andersson född Johansson berättade att ungdomen roade sig och dansade ibland. Deras förening hette Exelsiors föreningen som samlades regelbundet, farmor Anna i Kroken talade om denna förening. De samlades vid Östorps ängar i Bäreberg, och spelade grammofon och dansade, de dansade mest ringlekare.

  Berättelsen om Exelsiors föreningen, och flickornas schalar.

  De träffades och dansade ringlekar, till en tratt grammofon. De dansade ringlekar på Östorps ängar. Prästen såg inte med blida ögon på att ungdomen samlades för att dansa i Östorp. Flickorna hade lagt av sina schalar i en hög, för det blev varmt. Då hade prästen smugit dit, och hämtat alla schalarna utan att ungdomarna såg detta. Sedan annonserade prästen i kyrkan, att de som vill ha schalarna åter, får komma till prästgården och hämta dem, detta för att främst flickorna skulle skämmas. Schalar var ju dyrbara på den tiden, så flickorna gick till prästgården. De fick sig en skrapa av prästen, om vad han tyckte om deras dansande.

  Ruth och Otto Högemark

  Detta fotot är nog här från Östorp mad. Det finns med i Bärebergs boken. Tänk vilka fantastiska hattar de hade. Karl Anderses Nils hade grammofon som de dansade till. ( Här är typiskt att de räknar upp tre generationer när de nämner någon vid namn).

 • Några ansikten som Irma Winbo känner igen som dansar i ringen med Exelsiorsföreningen.

  Från vänster bakre ringen. Nr. 4 Anders Nilsson Kroken Krusegården, han dog ung. I folkdräkt med ryggen häråt är fotografens nära vän Emil Jonsson i Baljefors. Nr. 10 mellan två flickor Sven Nilsson från Kroken Krusegården. Nr. 12 Johannes Johansson i Skarkroken, han var gift med Tilda född Johansson i Påvelsberg, hon var syster till fotografens hustrus Anna.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to