Fredrik Henrik af Chapman 1721–1808

2021 är det 300 år sedan Fredrik Henrik af Chapman föddes. I sin samtid fick Chapman stor påverkan på skeppsbyggeriet i Sverige, och hans eftermäle gör att det knappast är någon överdrift att kalla honom vår mest kände skeppskonstruktör. Chapman uppmärksammades även internationellt genom publikationer som planschverket Architectura Navalis Mercatoria.

Här har vi samlat texter som dels beskriver Chapmans karriär och de olika fartyg han konstruerade under ett långt och produktivt liv, dels ger mer allmänna inblickar i 1700-talets marina historia. Längre ned på sidan finns även länkar till Chapman-relaterat material i våra föremålssamlingar och arkiv tillsammans med litteraturtips.

Fördjupningsartiklar

Chapmans planschverk Architectura Navalis Mercatoria

Chapmans ritningar

Föremål i samlingarna med koppling till Chapman